Начало   Литература   Календар   Програми  
Sofia: ч.  | London: ч.  | NewYork: ч.  | Tokyo:

Интервю на Христофор Георгиев (B_Night) с автора на книгата “Стратегии за търгуване на финансовите пазари”- Светлин Минев
Здравейте, причината да ви поканя за това интервю е новата ви книга ‘Стратегии за търгуване на финансовите пазари” Мисля, че на читателите ни ще им е особено интересно да научат нещо повече за вас. Бихте ли се представили с няколко думи?

Светлин Минев: На 35 години съм и живея в гр. Шумен. С техническия анализ се запознах в края на 1995 г., а за първи път с реалния пазар се сблъсках в края на 1999 г. Тогава с един приятел започнахме да търгуваме с фючърси. Първата сметка за търговия с валути отоворих през 2001 г. , но тя бързо беше стопена. Последва пауза за придобиване на повече знания и в началото на 2003 г. отворих сметка в Alaron FX, с която търгувам и до момента.

Вие написахте “Как да търгуваме на финансовите пазари” в момента, в които валутната търговия не беше много популярна в България. Kакво ви запали по подобен род занимания?

Светлин Минев: Още като студент, в началото на 90-те години на миналия век, си купувах акции. Може би там някъде трябва да се търси отговора на този въпрос. На сегашния етап, динамиката на пазарa поддържа интереса ми към този род занимание.

Новата ви книга “Стратегии за търгуване на финансовите пазари” се радва на сериозен интерес сред професионалистите в България, именно защото е една от малкото излизащи на български език. Как бихте определили интереса на българина към валутните спекулации ,сравнявайки го с това по време на издаването на първата ви книга?

Светлин Минев: Първата ми книга беше предназначена предимно към начинаещите търговци и анализатори. Тогава такова беше и нивото на пазара на подобни услуги у нас. Нямаше книги на български език и аз реших да обобщя знанията си. В последните години обаче, интересът към финансовите пазари у нас рязко се повиши и според мен дойде време за нещо по-сериозно. Аз винаги съм искал да намеря книга, в която са описани най-различни стратегии и да си избера тези, които ми допадат. Не можах да намеря такава книга и затова реших да я напиша. Старах се всичко да бъде с максимално практична насоченост, защото при търгуването на финансовите пазари, лиричните отклонения са опасни.

Книгата ви представя различни стратегии за търгуване. А каква стратегия използвате вие за да търгувате на финансовите пазари ?

Светлин Минев: Трябва да си призная, че стратегията, която ползвам, не е описана детайлно в книгата. Една от причините е, че не всичко трябва да се казва, а другата причина е, че малко трудно мога да опиша точния си начин на търгуване.

В такъв случай бихте ли я описали с няколко думи ?

Светлин Минев: В най-общи линии, стратегията ми се изразява в търгуване на неуспешни тестове на нива на подкрепа и съпротива. ЗА такива използвам предимно локални минимуми или максимуми,които гледам на графики между 1 час и 1 ден. Обикновено изпозлвам и линиите на Болинджър, плъзгащи се средни (20 или 50 периодни), пивот точки, нива на Фибоначи. на 15 минутна графика следя ценовото движение. за целта ползвам МТ4, като на екрана гледам графиките на EUR/USD, USD/JPY. EUR/JPY и USD/CHF. На 1 или 5 минутна графика определям точното ниво на влизане и стоп. Обикновено ползвам около 10 пипа стоп и 10 пипа първоначална цел.

Значи причината системата ви да е трудна за описване е именно в това по какъв начин избирате подкрепите и съпротивите ?

Светлин Минев: Трудността при описване на системата ми произтича от това, че не търгувам през целия ден, а в определени периоди. Причина за това е в движението на "големите пари". В началото на книгата съм описал горе долу какво имам предвид. Когато съобразим откриването на позицията с действията на маркет мейкърите или големите фондове, ще имаме по-сериозни шансове за успех.

Във второто издание на книгата ви "Как да търгуваме на финансовите пазари" присъстваше статия за този метод на определяне подходящите часове за търговия. Какви часове предпочитате вие за търгуване ?

Светлин Минев: На този въпрос не може да се даде кратък отговор, но ще дам малко примери. Около 10:00 наше време отваря Лондон. Това е най-големият валутен пазар и е логично тогава да стават големите движения сутрин. Много често обаче около 9:00 наше време някой от големите играчи предизвиква пробив на азиатския рейдж и създава впечатление за началото на сериозно движение. Ако играем само по графиката, би трябвало да отворим позиция в посоката на пробива. Аз обаче изчаквам този пробив и следя за формиране на обръщаща конфигурациа (обикновено на кендълстикс графика). Ако противоположния на пробива екстремум на конфигурацията бъде преминат, откривам позиция като първоначалната цел е непробитата граница на азиатския рейндж. Също сутрин е много добре да се играе USD/JPY. Към края на азиатската сесия обикновено в тази двойка правят нов максимум или минимум. Ако той е близо до ниво с поръчки за покупка или продажба аз откривам позиция в обратната посока близо до нивото. Информация за поръчките вземам от платформата на FX Solutions. При търговията с фючърси е много добре да се откриват позиции при пробив на диапазона на отваряне.

По колко време дневно според вас е разумно да се отделя на търгуването ? Пазарът е денонощен възможно ли е да се изгради едно нормално работно време ?

Светлин Минев: В никакъв случай не трябва да се прекалява с търгуването. Лари Уйлямс казва, че се занимава с този бизнес, защото не му се работи. Всеки трябва да си направи индивидуален график. Аз примерно търгувам сутрин между 8 и 11 и след това след обед след 12:30 до около 15. Понякога търгувам и около 17 или 19.

Много хора непознаващи същността на валутните пазари ще си зададат въпроса печели ли се рално от този вид занимания. Според вас какви резултати е разумно да очаква един начинещ играч на пазара и рационално ли е да се очаква, че може да се стане милионер, спекулирайки на валутните пазари ?

Светлин Минев: На финансовите пазари е съвсем реално да се печели, но също така нормално е отначало да се губи. В началото всеки първо трябва да се научи да не губи, т.е. да контролира риска. След това трябва да свикне да реализира малко, но постоянни печалби. Ако се постигне това, успехът ще дойде.

Какво бихте посъветвали начинаещите играчи, които сега се сблъскват с пазарните действителности?

Светлин Минев: Да подходят сериозно към това занимание. Търгуването е както всеки друг бизнес и трябва да се отнасяме със съответното внимание към него. Първо трябва да се започне с прочитане на книги, след това демо сметка и чак тогава реална сметка. Не трябва да се подхожда с нереални очаквания и да се гонят бързи и големи печалби. Всеки тряба да разберем, че е само един малък участник на финансовите пазари и да съобрази всичките си действия с този факт. Ако се правим на голям фонд, нямаме сериозни шансове за успех

Бихте ли дали насоки какъв е пътят към изграждането на печеливша система за търговия ?

Светлин Минев: Най-важното е системата за търговия да отговаря на темперамента на търговеца. Според мен дори не е толкова важнo какви са правилата за откриване и управление на позицията, ако те не отговарят на темперамента на търговеца. Има достатъчно описани системи във всякакви книги или статии. По-важното е да намерим тази, която ще прилагаме с лекота и дори удоволствие. Това е и осоновната идея на книгата. Всеки да си хареса система и да я пригоди за себе си. Друг много важен момент е да не ползваме система за тренд, когато пазарът е в консолидация и обратно. Много търговци абсолютизират дадена система и си мислят, че тя работи при всякакви условия. Друг важен момент е да разберем кога изобщо не трябва да играем. Например в края на годината ликвидноста е малкa и големи играчи използват този факт да манипулират пазара. При такива условия почти никаква система не би работила нормално.

Психологията на трейдъра има много голямо значение за търгуването. Как според вас е добре да се борим със страха и алчността ?

Светлин Минев:Много хубав въпрос. С алчността и страха трябва да се борим постоянно. Едва ли са много търговците, които са ги преодоляли напълно, ако изобщо има такива. Според мен, може би единственият начин, по който можем да ги ограничим, е да си намерим системата, която най-добре отговаря на темперамента ни. Само по този начин по-трудно ще се поддаваме на страха или алчността. Ако аз например предпочитам по-краткосрочен стил на търгуване, но ако отворя дългосрочна позиция, алчността най-вероятно ще ме накара да затворя позицията предварително, като това може да означава и на загуба. По-скоро страхът ще ме накара да затворя предварително. Ако съм дългосрочен търговец и ползвам краткосрочна система, алчността ще ме кара да държа позициите по-дълго и да реализирам загуби.

Чувал съм много трейдъри да казват, че не ползват стопове за загуби. Какво е мнението ви за такива играчи и за ползването на стоп за загуба ?

Светлин Минев: Задъжително трябва да се ползват стопове. Винаги ще дойде някога момент, при който пазарът ще направи движение, с което да ни закрие сметката, ако нямаме стоп. Както казва Линда Рашке, когато пазарът ни удари стопа, имаме възможност за откриване на същата позиция от по-добри нива

В първата си книга описвахте няколко метода за определяне нивото на стоп-а.Какъв метод ползвате вие ?

Светлин Минев: Обикновено нивото за откривае на позиция определям по някаква обръщаща формация. Стопът ми винаги е на противоположния край на тази формация и обикновено е между 10 и 20 пипса.

Все повече млади хора между 18 и 20 години се интересуват от валутни спекулации и игри на финансовите пазари.Възрастта за такъв вид занимания определяща ли е и каква според вас е подходщата възраст за един спекулант?

Светлин Минев: Според мен възрастта няма сериозно значение. Може би по-младите по-трудно ще спазват дисциплината, която се изисква при търгуването, но ако имат достатъчно желание, смятам, че това е преодолимо.

Стресът, който носят валутните спекулации е доста голям. Как вие успявате да се преборите с него?

Светлин Минев: Винаги имам и други занимания и се опитвам редовно да спортувам.

Според едно изледване борсовите играчи предпочитат повече индивидуални спортове. При вас така ли е ?

Светлин Минев: Не бих казал. Но харесвам и индивидуални спортове.

А време за нощни клубове и излизания отделяте ли ?

Светлин Минев: Да, но в последно време има един друг приоритет.

Под друг приоритет сигурно разбирате новороденият ви син. Как успявате да съчетаете грижите за детето с пазарните изяви?

Светлин Минев: Засега много трудно. В последно време пазарът остава на заден план, но с времето всичко ще си дойде на място.

Какви са плановете ви след излизането на новата ви книга и какви цели си поставяте ?

Светлин Минев: Искам да автоматизирам система за валути и да си отворя сметка за фючърси. Не е лесно да се съчетаят двата пазара, но не е и невъзможно.

Много ви благодаря за това интервю.Желая ви много бъдещи успехи.

Източник: http://bnight.sytes.net

<< НАЗАД

Партньори:   |  Kotka.bg